Zdrowe żywienie przedszkolaka- mgr Iwona Szczepaniak – nauczycielka
Dieta dziecka w wieku przedszkolnym powinna zawierać produkty niezbędnedo rozwoju, dostarczające młodemu organizmowi odpowiednie składniki odżywcze. Warto uświadomić sobie, że odpowiednie odżywianie z uwzględnieniem wszystkich składników odżywczych zapewnia naszemudziecku zdrowie, prawidłowy rozwój fizyczny, emocjonalny i intelektualnyoraz sprawia, że jest ono uśmiechnięte, zadowolone, ciekawe świata i może spełniać wszelkie oczekiwania rodziców.
Jak to osiągnąć? Podpowie tu pewien wierszyk:
„By przedszkolak nie był chory,
je marchewki, kalafiory,
pije mleko, biega kłusem,
a wieczorem śpi jak suseł.”
Co powinien jeść przedszkolak?
W diecie przedszkolaka powinny znaleźć się więc po pierwsze mleko i produkty mleczne w ilości przynajmniej 2 filiżanek dziennie lubzamiennie jogurt, kefir, twarożek. Po drugie warzywa w ilości 1,5 filiżanki i owoce – też około 1,5 filiżanki. Do tego produkty zbożowe z pełnego ziarna, kasze, makarony, chude mięsoi rośliny strączkowe. Przynajmniej 2 razy w tygodniu powinniśmy przyrządzać mu ryby – grillowane i pieczone. Całe jajo kurze można serwować maluchowi maksymalnie 3-4 razy w tygodniu. Ostatnim punktem zdrowego odżywiania dziecka jest umiarkowana ilość masła, miękkie i wzbogacone w naturalne składniki margaryny oraz oleje roślinne.
Czego unikać w diecie dziecka?
Natomiast należy unikać nadmiaru słodyczy, dosładzanych soków, słodkich sosów, nadmiaru soli, półproduktów lub gotowych produktów z dużą zawartością konserwantów i sztucznych barwników.
Jak uczyć dziecko zdrowych nawyków żywieniowych?
- Zasadą jest, iż rodzice prowadzący zdrowy styl życia i przestrzegający zasad racjonalnego żywienia są najlepszym wzorcem do naśladowania dla swoich rosnących dzieci.
- Warto też zachęcać dzieci w tym wieku do kreatywnego nakrywania do stołu i uczyć je dobrych manier.
- Raczej podpowiadaj dla swojej rodziny co wybrać, a nie dyktuj, co mają jeść. Zrób różnorodne zdrowe przekąski, aby zawsze były „pod ręką”. Praktyka ta pomaga dzieciom nauczyć się, jak dokonywać zdrowych wyborów żywieniowych.
- Zostaw niezdrowe napoje gazowane i soki w sklepie. Podawaj wodę do posiłków.
- Zachęcaj dziecko do jedzenia powoli. Łatwiej jest dostrzec, że jest się najedzonym, kiedy jemy powoli.
- Jedz posiłki razem z rodziną tak często, jak to tylko możliwe. Spraw, by posiłki były przyjemne, kojarzyły się z miłymi rozmowami, a nie były czasem kłótni. Jeśli posiłki są nieprzyjemne, dzieci mogą spróbować jeść szybciej, by odejść od stołu tak szybko, jak to tylko możliwe. Wtedy mogą nauczyć się kojarzyć posiłki ze stresem.
- Zaangażuj dzieci w zakup żywności i przygotowywanie posiłków. Działania takie dają wskazówki na temat preferencji żywieniowych twoich dzieci; jest to też wspaniała możliwość nauczania dzieci o zdrowym odżywianiu.
- Zaplanuj przekąski. Ciągłe podjadanie może prowadzić do przejadania się, ale przekąski, które są zaplanowane w określonych godzinach w ciągu dnia mogą być częścią odżywczej diety. Powinieneś robić przekąski pożywne, nie pozbawiając przy tym dzieci okolicznościowych chipsów lub ciasteczek, zwłaszcza na imprezach.
- Zniechęcaj do spożywania posiłków lub przekąsek podczas oglądania telewizji. Jedzenie przed telewizorem może utrudnić zwracanie uwagi na uczucie sytości, i może prowadzić do przejadania się.
- Staraj się nie używać jedzenia jako kary lub nagrody dla dzieci. Używanie jedzenia jako kary może prowadzić do tego, że dzieci będą się martwić, że nie będzie wystarczająco dużo jedzenia. W rezultacie, dzieci mogą próbować jeść zawsze kiedy będą miały okazję. Podobnie, jeśli słodycze są używane jako nagroda, dzieci mogą założyć, że te produkty są lepsze lub bardziej wartościowe niż inne pokarmy.